futurebeat.pl News Tech Mobile Gaming Nauka Moto Rozrywka Promocje
Wiadomość sprzęt i soft 25 kwietnia 2024, 09:55

Nowa aktualizacja dla Nintendo Switch nie tylko sprawia, że konsola jest bardziej stabilna, ale także naprawia irytujący problem z Wi-Fi

Aktualizacja dla Nintendo Switch z drugiej połowy kwietnia naprawia jeden z najbardziej irytujących błędów konsoli. W końcu funkcje Wi-Fi będą działały prawidłowo.

Źródło fot. Danny Schleusser; Unsplash.com; 2021

Nintendo Switch otrzymało niedawno prawdopodobnie jedną z najważniejszych aktualizacji systemowych. Oprócz ogólnych poprawek dotyczących stabilności systemu, doczekaliśmy się naprawy błędu, który wielu graczom uniemożliwiał rozgrywkę sieciową w takich grach jak Mario Kart 8 Deluxe lub Splatoon 2. Łatka o numerze 18.0.1 jest już dostępna do pobrania i powinien to zrobić każdy posiadacz Switcha (vide Nintendo Support).

Aktualizacja 18.0.1 dla Switcha naprawia błąd łączności Wi-Fi

Połączenie sieciowe jest kluczowe dla wielu gier z biblioteki Switcha, a także jeśli chcemy pobrać nowy tytuł z Nintendo eShop. Będąc w podróży, mamy możliwość skorzystania z Internetu, ale konsola nie robi tego samodzielnie ani bezpośrednio. Potrzebne jest dodatkowego urządzenie, jak smartfon lub laptop, i stworzenie hotspota.

W tym miejscu jednak pojawiał się problem, ponieważ konsola nie zawsze była w stanie wyszukać nową skonfigurowaną sieć. Był to błąd, który prześladował część użytkowników Switcha, ale nowa aktualizacja powinna w końcu rozwiązać ten problem. Firma podała również instrukcję na wypadek, gdyby wspomniana usterka uniemożliwiała pobranie aktualizacji mającej ją naprawić:

Jeśli nie jesteś w stanie zaktualizować konsoli do wersji 18.0.1 z powodu problemu, tymczasowo zmień ustawienia zabezpieczeń dla twojego połączenia sieciowego, by korzystać wyłącznie z WPA2 (AES), żebyś mógł połączyć się bezprzewodowo i pobrać, a następnie zainstalować aktualizację systemu.

Po zaktualizowaniu systemu do wersji 18.0.1, przywróć ustawienia zabezpieczeń sieciowych do pierwotnej konfiguracji.

Aktualizacja 18.0.1 jest ewidentnie jedną z najważniejszych, jaka została wydana dla Switcha. Kwestia połączenia sieciowego uniemożliwiała komfortowe granie, a nawet aktualizację konsoli do nowszych wersji, co pokazuje wyżej podana instrukcja.

Warto też zauważyć, że ma to o tyle duże znaczenie, że aż do wersji OLED Nintendo Switch nie oferował dedykowanego połączenia poprzez kabel (potrzebowaliśmy przejściówki). Wcześniej konsola łączyła się z Internetem wyłącznie poprzez Wi-Fi.

Zbigniew Woźnicki

Przygodę z publicystyką i pisaniem zaczął w serwisie Allegro, gdzie publikował newsy związane z grami, technologią oraz mediami społecznościowymi. Wkrótce zawitał na GRYOnline.pl i Filmomaniaka, pisząc o nowościach związanych z branżą filmową. Mimo związku z serialami, jego serce należy do gier wszelakiego typu. Żaden gatunek mu nie straszny, a przygoda z Tibią nauczyła go, że niebo i muzyka w grach są całkowicie zbędne. Przed laty dzielił się swoimi doświadczeniami, moderując forum mmorpg.org.pl. Uwielbia ponarzekać, ale oczywiście konstruktywnie i z umiarem. Na forum pisze pod ksywką Canaton.